Proiect în dar

sigla-AIA-2016-300x153

-Nevastă, ce vrei de ziua ta? Mai sunt câteva zile și n-ai exprimat nicio dorință.

-Ba da, am exprimat-o în sinea mea de mult timp și de multe ori! O casă nouă și mare, în care să încapă un atelier. Sau măcar un atelier fără casă. Unde să mă desfășor și eu?

-Îhîm. E drept că nu mai avem loc în casa asta de toate sculpturile și desenele tale, mă simt ca un elefant într-un magazin de porțelanuri. Și ce propui? Că după cum te uiți la mine, ai sculptat tu ceva în mintea ta!

-Da, vreau un atelier aici, lângă casă. În grădină. Pe tăpșan. Între gardul de mimoze și ăl de roze. Cu spatele la piersic, ca să am lumină. Și vreau să am și o baie, și o bucătărie de vară incorporată. Așa, un fel de mini casă pe care s-o numesc atelier. Un fel de reședința mea de vară e la țară.

-Da, da, reședința ta de vară e-n grădină, lângă scară. De asta erai așa tăcută și gânditoare în ultima vreme!

-De asta, na! Că nu știu cum o să se întâmple minunea asta altfel decât într-un desen în tuș.

-Stai așa! Că nu e atât de imposibil precum pare. Și e bine că avem grădină mare.

-Dar cine să construiască, cum să fie, cum să se încadreze în peisajul casei, nu e chiar așa ușor!

-La toate întrebările astea, și altele în plus, soluția e simplă: Aia Proiect!

-Hai, mă, tu-ți râzi de mine! Cum adică… aia, proiect! Bine, am înțeles, ia-mi o carte de ziua mea… E drept că e ditamai proiectul, nu e ca și cum ai construi un coteț pentru câine, dar uite că mi-ai dat speranțe pentru un moment, și chiar am crezut că se poate, împreună. Acum știi de ce doar am gândit și am tăcut!

-Dragă, dar eu chiar nu râd de tine! Bine, puțin de tot. Adică, acum mă faci să râd! Eu chiar am zis bine: Aia Proiect. Adică e un birou de proiectare care așa se cheamă. Și chiar se poate, împreună. Cu ei. Adică și cu ei. Adică noi și ei.

-Cine-s ăștia?

-Ăștia-s niște oameni pasionați care fac case frumoase pentru alți oameni fericiți. Fac proiecte case și noi ne alegem unul care ne place și îl ajustăm după cerința noastră. Hai să-ți arăt.

… Casa visurilor… multitudine de variante… încadreze în buget… frumos și funcțional… suport… autorizație de construire… costuri reduse semnificativ… arhitecți… îhîm…  Mda, pare că băieții ăștia fac treabă bună. Păi să-i consultăm pentru un proiect de casă! Adică de atelier, dar va fi a doua mea casă, casă de creat, și abia aștept! Și știu deja ce proiect vreau! Ăsta, container! Nu vreau patru, câte scrie aici, ci unul. Sau două. Cu o baie, o bucătărioară să-mi fac un ceai și un atelier mare și luminos în care să am loc suficient pentru toate ideile mele în desfășurare.

-Sau am putea să aducem un evaluator ANEVAR să ne zică care ar fi valoarea imobiliară a imobilului nostru personal. Poate că n-ar fi o idee rea să vindem și să ne facem un proiect de casă cu totul nou, cu atelier inclus.

-Ce să aducem?

-Știi, tot firma asta face evaluari imobiliare. Pentru orice îți dă prin cap, de la apartamente și case la hale și construcții industriale, de la construcții turistice la terenuri. Pentru persoane fizice sau juridice. Pentru diverse motive: judiciare, financiare, emigrare…

-Mda, n-ar fi rău nici să ne mutăm. Am stat aici 10 ani, mai mult decât aș fi crezut vreodată să stau într-un loc. Și când mă uit la casa asta albă, m-aș muta și mâine intr-una!

-Da, da, știu, m-ai înnebunit cu casele tale albe și pătrate!

-Dar uite, citește! Stil modern… forme simple… terasă acoperită…inserții de piatră naturală…  loc de parcare… bucătăria… acces din exterior… stil minimalist… proiect flexibil… etaj suplimentar…. garaj… subsol… extinderea casei…. proiect personalizat…. ca în poză… Adică iei poza de aici, o suprapui peste cea din mintea ta și băieții ăștia au grijă să se potrivească una peste alta până la cel mai mic detaliu… nu-i rău! Nu-i rău deloc! Facem și-o piscină…

Tu ai sta pe terasă cu un pahar de vin, eu când n-aș fi nici în atelier nici în bucătărie, aș sta cu o cană de ceai și o carte în hamac, lângă tufele de trandafiri în toate culorile și la umbra unei magnolii. Sau a unui cais. Copac să fie, cu umbră! Copiii ar înota în piscină vara și s-ar da cu sania în grădină iarna. Hai, că încep să mă ambalez deja, uite la ce am ajuns de la o simplă întrebare! Până acum era doar ziua mea după colț, acum pare că stă o întreagă mutare! Nu mai bine dăm o fugă până la Berlin? E mai ușor de schimbat aerul decât casa!

 

Scris pentru Super Blog 2017. Înainte de fuga la Berlin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s