Lectură (și) dulce

Untitled collage (1)

Cam așa mă întorc din vacanțele în România. Cu fagure, propolis, dulceață de vișine și cărți. Am găsit și o dulceață de cireșe albe de care n-am mai mâncat de foarte mulți ani. Nici dulceață, nici cireșe, adică.
Când mă duc spre țară îmi stă gândul numai la librăriile bucureștene. Deși Bucureștiul e spre sfârșitul vacanței, de cum ajung mă avânt spre un Cărturești sau un Humanitas de parcă ar fi plămânii fără de care n-aș putea respira în metropolă. Scanez cărți în grabă zorită de copii și numai după ce ies cu cel puțin o carte mă simt mai liniștită, temporar, căci îmi promit că mă întorc singură să iau fiecare raft în parte. Și o fac, chit că mă trezesc de dimineață înaintea tuturor și ies pe nesimțite și azi, și mîine, și poimâine, că nu se știe ce carte stă ascunsă și nezărită și-apoi nici nu le pot căra cu geamantanul. Decât de la aeroport când iar sper că n-am depășit limita maximă admisă. M-am învățat însă să iau un geamantan mai mic doar pentru cărți. Nu m-am învățat încă să citesc e-books. Sunt așa de modă veche în unele privințe pe cât sunt de modernă în altele.
Sigur, îmi iau cărți de prin fiecare vacanță, în alte limbi pe care le știu, dar îmi place să mai răsfoiesc și literatură română contemporană.
Și-apoi e ca și cum aș prelungi vacanțele cu fiecare carte luată de prin alte colțuri de lume și citită la mine în casă.
Prin urmare o să-mi iau o felie de pâine cu dulceață și o să citesc în continuare din Misterul mașinuțelor chinezești, de Florin Irimia. Îmi place stilul lui, e simplu, cursiv și deștept, mă identific cu poveștile lui pe ici pe colo cum suntem cam de aceeași vârstă, din același oraș, încerc să vizualizez locurile, blocurile și persoanele și chiar pot măcar parțial, căci pe tatăl lui îl știu, mi-a fost profesor de engleză. Am început cartea în avion și nici nu știu când a zburat timpul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s