Fulgi, supă și artist talk

supagaya2_pe

M-a plouat tot drumul spre tren și dinspre tren spre Academie, dar cum am închis ușa în spatele meu cum s-a burzuluit cerul de tot și a început să toarne apă, fulgi de zăpadă, lapoviță, grindină, de-a valma. O colegă se uită spre fereastră și apoi la mine și-mi spune din privire că mare noroc am avut. Dau din cap. Ne facem pânze înrămate de la zero, batem ramele, întindem pânza de in și mă gândesc că așa trebuie să fi făcut și Vermeer. Bine, în film Colin Firth își amesteca singur pigmenții și prafurile cu ulei de in ca să iasă vopselele. Noi le-am cumpărat de-a gata.

O colegă are o săptămână de reprezentații. Performances. Ieri s-a învârtit timp de 10 minute cu un bol pe creștetul capului. În timp ce se auzea muzică franțuzească de prin anii ’30. A dansat cu un coleg și el cu bol. Azi a suflat într-un pumn de fulgi de pasăre de la un capăt la celălalt al încăperii. Care de data asta nu mi s-a mai părut atât de mică. Hm. Genul ăsta de artă nu e chiar pe gustul meu. Dar cine știe ce-oi deveni și eu în alți 2 ani?

Masa mea preferată, la fereastră, în cafeneaua vegană de lângă școală. Supă fierbinte de praz și cartofi dulci. Mănânc de una singură, cu cartea. E o companie perfectă.

Artist Talk cu Eva Koch. O prezență foarte plăcută. Cu umor. Vedem interviuri filmate cu familia ei spaniolă. Ne povestește despre mama ei, copilă crescută la orfelinat după ce tatăl ei și-al celorlalți 5 frați a murit și mama a fost internată în spital. Războiul civil spaniol desparte frații. Cristobalina, copilă, e luată in  Norvegia. Trăiește acolo, nu vorbește spaniola. Se mărită cu un danez, devine designer de interior.Nu mai știe nimic despre familia ei. Într-o zi e invitată la o nuntă în insulele Feroe. Stă la masă lângă o familie spaniolă. Domnul o remarcă că e brunetă, de unde e? Din Spania, din sătucul cutare. Ca să vezi, domnul e notar în regiunea aia! Îi caută familia. Îi găsește mama. Frații. Unii plecați, dar până la urmă se regăsesc toți, frați, unchi, mătușa de 103 ani, se vizitează, etc. Mi-a rămas în minte întâlnirea de la care a pornit totul. Cum e să te afli în insulele alea departe de lume, având ca vecin de masă un altul din lumea ta de cealaltă parte a globului? Ce potrivire universală e asta?

Ploaie spre tren, ploaie în tren. Soare spre seară. O gură de aer auriu. Mâine e-n cărți vremea de azi. Cerul e negru și greu. Plouă cu repetiție.

michelle_pe

 

Advertisements

One thought on “Fulgi, supă și artist talk

  1. Pingback: Prin ferestre |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s