N-am aer, n-am aeeer….în lipsa taaa…

FreonAuto_patrat-250x250O muscă bâzâie și-mi intră în ochiul drept. Aproape; reușesc să închid pleoapa în nasul ei minuscul. Dar musca fioroasă e insistentă și nu se lasă învinsă așa ușor. Îmi atacă pe rând ochiul stâng, sprâncenele amândouă sărind de pe una pe alta, urechea dinspre fereastra deschisă.

-Fir-ai să fii de pacoste urâtă, explodez. Îmi fac vânt cu un pliant după care scotocesc prin bord. L-am aruncat odată acolo fără să mă uit la el, o altă reclamă la cine mai știe ce, cu gândul să-l arunc odată cu altele. Se tot adună. Bine că nu le-am aruncat! Ce m-aș fi făcut acum, fără aer de respirat? Fereastra e deschisă dar n-aș simți dacă nu mi s-ar mișca trei fire de păr încolo și încoace.La radio, un cântec:  N-am aer în lipsa taaaa… n-am aeerr..

O înțeleg pe cântăreață. Nici eu n-am.

-Nu înțeleg cum nu te sufoci, ba mai și conduci! Cum de te mai poți concentra, pe legea mea! Degeaba e aerul ăsta condiționat pornit, că nu face decât un miros de m-a înnebunit! Atâta!

-Dragă, vara asta a venit mult prea repede și mult prea intensă, ne-a luat pe nepregătite! Ne obișnuim noi și cu căldura, cât de curând!

-Da, da, obișnuiește-tu! Eu vreau să merg ca doamna, nu să curgă apele și rimelul de pe mine! Dacă nu m-o ucide căldura, o va face mirosul ăsta de muscă moartă!

Musca mi se așază pe rama ochelarilor de soare și o văd frecându-și picioarele subțiri dacă ridic privirea. E mai vie ca niciodată. E clar, nu a musca asta miroase! Îmi fac și îi fac vânt cu pliantul. Freon. Frig. Frigider. Frison. Mă joc în minte cu cuvinte. Freonul îmi trece iar prin minte. Sau prin fața ochilor? Sau aia e musca?

Musca stă indolentă pe pliant. Sub ea citesc freon. Telefon. Avion. Cameleon. Ca să nu mă mai gândesc că mult nu e și mă topesc, fac rime. Să-mi țin mintea trează. Mi-e teamă că dacă adorm mă deshidratez și mor. El îmi spune că nu mor oamenii așa ușor! Ba poate că la drum lung unii mai dau ortul popii? Știe el!

Zboară vântul, e ciclon!
Șuieră ca un dragon
Încărcat cu mult freon,
Mi-e rece în pantalon.

Doamne, ce aiureală! Agit pliantul. Musca pleacă și revine. Nici măcar nu știu ce e freonul ăla.  …reîncărcarea cu freon a instalației de aer condiționat, dacă aceasta nu mai asigură confortul termic dorit. Mă uit la pliant de parcă acum îl văd prima oară. Într-un fel, așa e. N-am reținut decât culoarea roșie, ca într-o fugă a mașinii. Asigurăm încărcare freon la domiciliu pentru toate tipurile de mașini! Ne deplasăm la adresa unde se află mașina și realizăm lucrarea pe loc!

freon-auto-3

Mă ridic într-un cot și citesc în diagonală: peste 10 ani de experiență în servicii de climatizare, încărcare de freon auto și igienizare a instalațiilor de aer condiționat. Prețuri de la 49 lei și deplasare la adresa clientului pentru încărcare freon R134a în instalația mașinii și efectuarea reviziei complete a instalației AC auto, oriunde în București.

-Auzi mă! La ce ții dom’le atâta hârțogăraie în bordul ăsta dacă nici măcar n-o citești?

-Eu? Nu tu ești aia strângătoare, că nu se știe când ne trebuie? Poftim, acu ai cu ce-ți face vânt, deși mai bine ți-ai lua un evantai, că oricum nu te-ai uitat vreodată prin maldărul ăla de pliante și hârtii.

-Ei, na, că mă uit acuma! Și ce crezi că văd? Uită-te, poftim!

Musca dispărută și tăcută ca prin minune pe undeva, revine curioasă. Bzzzzzzzz, mi se așază pe frunte ca să se poată zgâi mai bine în pliant.

-Dragă, mă uit la drum, în caz că ai uitat.

-Da,da… La nasul tău, în București, poți da un telefon și vine omu’ cu freon!

-Cine vine?!

– Specialistul ăla care încarcă cu freon instalația de aer condiționat auto!

-A,daa? Foarte bine, voilà! Cum ajungem acasă, îl sunăm și ne freonizăm! Hahaha!

-Bine că mai poți face glume! Vezi să nu-ți intre musca în gură!

-Frumoasa mea nevastă ca o floare, te iubesc și când ai gura mare!

-Mda… cred că eu ce mai parfumez mașina asta, tu nu simți mirosul?

-Parfumul tău îl simt, mi-ajunge, că nu mai lasă loc de altul!

-Adică ce vrei să insinuezi? Ba chiar cred că nu mi-am pus suficient, se evaporă în căldura asta și rămâne doar izul ăsta de muscă moartă! Ca să fiu finuță! O să freonizăm și o să curățăm! Uite aici! Agent special de tip spray aerosol care calatoreste de-a lungul sistemului de incalzire si de aer conditionat al masinii si elimina definitiv mirosurile neplacute. Definitiv, ai auzit?

freon-auto-11-300x214

-Îmi recomanzi… călduros/ O curățare miros! Haha! Ăsta sună la fel de eficient ca și 007 ăla! Bine, nevasta mea, cum ajungem, cum sunăm, aer condiționat de respirat să ne luăm! Numai timp să am pentru operațiunea asta!

-Doi timpi îți trebuie! Și trei mișcări! Aflat gratuit ce tip de freon ne trebuie la mașina noastră, curățat instalație cu aparatură de ultimă generație, încărcat! Într-o jumătate de oră s-a terminat!

-Sună minunat! Ne oprim pentru o gustare într-un bistro cu răcoare, ce zici?

Zic da. Musca s-a dus. N-o mai văd, n-o mai aud. S-o fi lăfăind îm mașina vreunuia cu aer rece. Ba nu, că ăia nu deschid geamurile să iasă bunătate de răcoare afară în căldura mare…

curatare-aer-conditionat2

Scris și desenat pentru Spring SuperBlog 2016.

Advertisements

5 thoughts on “N-am aer, n-am aeeer….în lipsa taaa…

  1. Pingback: Superblog | Proba 8. Freon auto pentru o mașină cool!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s