Animația- what else?

smurfs-300x169 Empire

Când am citit titlul probei: Animații… nici n-am mai văzut continuarea. Mi-au sărit ochii din cap și inima din piept, la gândul că acum e subiectul meu! O să fac o animație, o să fac o povestioară scurtă care o să-mi ia o zi întreagă, cel puțin, dar ce bucurie! Voi știți că animația e ultima mea nebunie. Că de când am început cu Artele, ușor-ușor, de la o mărgea pictată la o sculptură abstractă, de la masa din bucătărie la atelierul facultății, mai nou am descoperit animația și îmi pune sângele în mișcare, mintea la contribuție, mâna la lucru. O grămadă de desene pentru un video de nici un minut. Sau cadre fotografice. Seri târzii petrecute studiind tutoriale. Un pas mic pentru animațiile mele e un pas mare pentru mine. Sau invers.

Cum au reușit Hanna și Barbera să facă desenele copilăriei mele, de mână, atât de precise, când mie nu-mi ies la fel nici în Photoshop și încă le învăț, greoi, tainele? Câte mișcări abia perceptibile și totuși parte din întreg? Cum fac vocile? Cum le coordonează cu momentul fiecărui personaj? Alte tutoriale de urmărit… Idei de găsit…

Încă mai cred că desenele Disney de la începuturile lor sunt cele mai frumoase. Popeye e mereu învingător doar dacă ia o gură de spanac și știi că n-ai de ce să te alarmezi. Olive a lui nu era așa de seducătoare precum Betty Boop, dar mă duce cu gândul la mama atunci când o văd, că mama însăși zicea că-i amintește de ea în copilărie, tot așa slabă și mobilă ca o liană. Popeye era de văzut cu mama. Tom și bietul Jerry, Ciocănitoarea Woody cea poznașă, Donald Duck, Chip și Dale erau de văzut cu tata. E drept, el nici nu trebuia să stea atât de mult în bucătărie. Veverițele poznașe care-l mai necăjeau pe Pluto erau copii fidele ale unor fetițe gemene prietene. Nu mai știu cum le deosebeam în animație. În realitate le despărțea o aluniță minusculă deasupra buzei. Pe Woody o pomenesc și azi, în fiecare dimineață când aud ciocăneli în parcul de vizavi. Woody, draga de ea!

Atunci vedeam ce ni se oferea când nu erau cântări patriotice. Atunci nu alegeam. Doar absorbeam cu pofta de copil. Acum sunt toate pe alese, Ștrumfi…și toate alte cele, dar din când în când, eu aleg să mi le fac pe ale mele…

Din gândurile mele recente și dese, (neașteptat) scrise și alese pentru Spring SuperBlog 2016.  

Și un video scurt făcut cu ocazia asta:

 

 

 

 

Advertisements

9 thoughts on “Animația- what else?

  1. Mai degrabă „bietul Tom”. 😀
    Erau foarte multe desene animate frumoase când eram eu copil. Acum, mă uit la desenele pe care le vizionează piticoții mei de la grădiniță și îmi par mult prea încărcate de violență și expresii pe care n-ar trebui să și le însușească un copil.

    • Ai dreptate, bietul Tom :)). Am scris foarte tarziu si ca timp si ca termen. Mie imi place Pingu, din ce mai vad acum. E chiar amuzant. Altfel, e drept, nici eu nu-s incantata mereu de ce vad…

    • Animatia o fac acum, am s-o adaug cand o termin, cand am scris titlul am fost sigura ca o pot pune, dar uite ca inca lucrez la ea…Si postarea am pus-o fix inainte de ora expirarii. Oricum, lucrez cu drag la ea si fara tema asta n-ar fi existat. Dar daca o sa mai scriu, nu stiu, chiar am dubii, nu ma pot scoate din lumea mea roz ca sa scriu despre certificatul energetic.

  2. Adevarat, desenele de cand eram noi mici erau pline de copilarie. Chiar si acum mai vizionez cu palcere pantera roz. Am salvat un dvd din intamplare. Cum spuneati si voi, ma uit la desenele de azi de la tv si ma ingrozesc. Nu mai psun ca cei mci au inceput sa foloseasca niste cuvinte… nenorocitule samd. Abia astept sa vad ce pot face doua maini dibace.

  3. Pingback: Superblog | Proba 6. Animații care v-au marcat copilăria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s