Ris à l’amande

Mâine se sărbătorește ziua sfântului Morten și seara asta, ajunul adică, e un fel de avanpremieră la ajunul Crăciunului. Culinar, mai precis. Adică se mănâncă rață cu varză roșie, cartofi cu sos brun și ris à l’amande ca desert. Nu că ar fi obligatoriu, cred ca e de fapt prima dată când facem și noi treaba asta (până acum am mai fost invitați pe la alții), de gura copiilor mai degrabă.

Desertul e deja făcut și gustat și aprobat. E un fel de orez cu lapte servit cu compot de cireșe. Dar mie îmi pare mai bun decât orezul cu lapte (care oricum nu prea îmi plăcea), tocmai din cauza asta. Sau din cauză că orez cu lapte nu sună nici pe departe precum ris à´l’amande? Hm, nici orez cu migdale nu sună mai bine, deci din două, una: cireașa sau franceza. Sau amandouă odată.

60 g orez (din ăla pt. pilaf, cu bob rotund)
1/2 l lapte
1 păstaie de vanilie sau vanilie pudră
50 g migdale
2 lingurițe de miere (asta e de la mine, rețeta e de fapt cu zahăr, dar cum se adaugă când orezul e deja rece, prefer mierea- e mai sănătoasă, doar).
2 1/2 dl frișcă lichidă (adică nebătută încă, cred că i se mai spune și smântănă pentru frișcă?)

Păstaia de vanilie se curăță de vanilia dinăuntru. Când laptele începe să fiarbă într-o oală se adaugă orezul și se amestecă. Se pune și păstaia goală și se lasă vreo 2 minute să fiarbă fără capac. Dacă e vanilie pulbere, se adaugă pur si simplu (după gust). Se pune capacul și se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând uneori, timp de cca. 40 de minute.
Se lasă la răcit, cel mai bine peste noapte, cel mai repede în baie de apă rece. Se scoate păstaia de vanilie.
Se adaugă mierea. Totul după gust, așa că aici eu am mai adaugat niște praf de vanilie.
Migdalele se curăță de coajă (se scufundă în apă fierbinte cam un minut, ca să poată fi decojite ușor) și se mărunțesc(cu mixerul, dar imi imaginez că se poate și cu un cuțit).Se amestecă cu orezul.
Se bate și frișca și se toarnă peste compoziție, puțin câte puțin. Se amestecă iar.
Se dă iar la rece, până când îi vine momentul savurării cu compotul de cireșe (sau dulceață de cireșe, dar cred că e mai bine cu compot,cade mai ușor la stomac).

De Crăciun se “scapă” și o migdală întreagă, cine o găsește, un mic cadou primește.Desigur, eu nu știu cum fac de fiecare dată, că tot 3 migdale întregi pierd prin orezul ăsta.Că altfel, gâlceavă ar fi între copii.

rs_pe

Advertisements

One thought on “Ris à l’amande

  1. Pingback: 2017 |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s