Mesaj european

Și totuși, să-mi explice si mie careva: De ce au venit românii la Eurovizion cu un cântec despre copiii abandonați de părinții plecați la muncă, cu așa un video, cu așa text, cu așa mesaj spus în engleză la sfârșit? Se știe el care mesaj, nu-l mai spun că să înțeleagă și bloggerul străin care mai trece pe aici.

Păi dacă românii ăștia nu-și dau cu stângul în dreapta! Pe de o parte strigă că imaginea lor în lume (în cea europeană, cel puțin și sigur) e vădit afectată și negativizată- iar nu mai spun de ce, că știm cu toții- pe de altă parte strigă ei înșiși la microfon, în fața lumii (nu mai zic ce reportaj am văzut într-o zi despre aurolacii din București și despre copiii de prin orfelinate), ca să știe și cine nu știa deja, sau ca să aducă un minus în plus aceleiași imagini.

Am mai zis asta, românul e un paradox, e un specimen ciudat. Se crede marginalizat, arătat cu degetul, dar totodată se crede buricul pământului. Cel mai frumos și cel mai deștept, ba poate chiar și primul locuitor al Pământului.

De când am auzit cântecul celor de la Voltaj (care de altfel, îmi plac, ba chiar și copiiilor mei, care-i aud în vacanțele de vară, la tv), mi-a displăcut. Nu era stilul lor vesel. Nici nu știam că va merge la Eurovizion pe atunci, nici nu cred că fusese încă ales la selecția națională. Dar mi-am zis că transmite probabil un mesaj și asta e ideea. Nu cred că era cazul să transmită mesajul ăsta și străinilor.

N-am adus în discuție subiectul ăsta cu vikingul până în seara asta, nici el. Dar acum s-a întâmplat și desigur, replica lui a fost,cu puțină amărăciune: “Nu crezi că la asta m-am gândit și eu? De fiecare dată?”

Sinceră să fiu, am vrut să cred că poate el, ca străin (însurat cu mine), n-a înțeles. Dar mesajul a fost, se pare, limpede.

De parcă nu s-ar fi știut deja de românul plecat, în inima lui.

Desigur, acum e deja uitat, dar stau fără grijă, va mai fi o altă ocazie. Poate un grup al aurolacilor, data viitoare, așa cum s-au prezentat rușii cu băbuțele lor, sau finlandezii, anul ăsta? Ce ziceți?

Advertisements

17 thoughts on “Mesaj european

 1. Eu nu ma mai uit de mult la Eurovision la prestatia tarii noastre, desi sunt destul de nationalista, insa mi+e clar de multi ani cum merg treburile acolo. Ma uit pentru spectacol si pentru tari care chiar vin pregatite.

  • Da,in fiecare an imi zic ca nu ma mai uit deloc… Macar anul asta am stat si am desenat in atelierul meu, deci n-am urmarit cu ochii in ecran. Totusi, anul trecut cantecul Romaniei a fost chiar bun.
   Mie mi-a placut Estonia. Un duet frumos si de bun simt, ca sa zic asa, mi-a amintit de cantecul Olandei de anul trecut 🙂

 2. Finlandezii au avut mult curaj,dar ma rog…probabil era manga tot juriul care a propulsat trupa in Eurovision…ce sa zic? :))))
  La intrebari nu stiu sa iti raspund…Parerea mea este ca din Romania nu va ajunge cam niciodata o melodie pe locul I la Eurovision , nu inteleg nici eu de ce nu pot promova o melodie pe calapodul Eurovision…Din cate imi amintesc , ca de obicei , a fost blamata melodia cantata de Paula Selling si Ovi , care a fost melodia ce a ajuns pe cel mai inalt loc in concurs , adica locul III. Cu tamtam a plecat melodia la concurs si tot cu tamtam a fost primita inapoi….Ce sa zic?Parerea mea , ca si a altora , este ca acest concurs este bazat pe alte criterii decat cele pe care eu , o profana , le inteleg.Bunaoara , in urma concursului ce tocmai s-a terminat , Franta a anuntat ca se va retrage din concurs…Pui pariu ca anul viitor castiga Franta? 😉 😛

  • Hm, crezi ca va castiga Franta? Poate va castiga Danemarca, ca de fiecare data cand au castigat danezii, a fost IN Suedia :D.
   Da’ cu melodia Paulei si a lui Ovi ce-au avut de-au blamat-o,ca aia chiar a fost buna,vesela si carismatica?
   Numai ca acum eu nu ma intrebam decat de ce s-a ales totusi melodia asta care ne pune intr-o lumina si mai proasta 😦

   • Pai aia ziceam : ai nostrii nu stiu sa aleaga o melodie pe calapodul Eurovision…care sa transmita orice altceva decat “uite ce saraci suntem , da’ nu ne tradam neamu’ “. ( hai ca-s rea aici…)
    In acelasi context cu melodia Paulei Selling a fost si melodia Luminitei Anghel cu trupa Sistem , care au ajuns pe locul IV , o alta perfomanta romaneasca la Eurovision…
    Cat despre Franta , cum este sponsor principal Eurovision , amenintand cu plecatul din concurs….oare de ce nu s-ar bucura si sufletu’ lor cu locu’ 1 , ca tot n-au mai castigat de multisor… huh? 😀 😛

   • Pai da, asta ma gandeam si eu, Franta, Anglia,sponsorizeaza da’ numai pe la sfarsit ajung.Pana si Patricia Kaas ajunsese pe la sfarsit,acum cativa ani. Exact, Paula si Luminita, acelasi stil de muzica, deci cand o melodie place, voteaza toata Europa, cand nu place, ne simtim nedreptatiti ca au aia ceva cu romanii :D.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s