Lakrids

Cred ca s-ar traduce “lemn dulce”?

Prima data cand am aflat de existenta lui a fost- ghinion pt.mine- intr-o masina, unde ma aflam cu o familie de danezi,cei la care stateam atunci si inca o familie din Africa de Sud. Imi spune ea, doamna daneza ,care se afla la volan (eu eram langa ea) : “hai sa-ti dau o bomboana.E minunata. Eu le ador, innebunesti de bune ce-s”. Poti sa refuzi cand suna atat de ispititor? Deja imi imaginam cum se topeste in gura mea si ma inunda de placere.

Bomboana aia nici macar nu arata precum ce e in poza, nu era atat de neagra, si oricum n-as fi gandit ca e altceva decat din ciocolata.

O iau si in secunda urmatoare papilele mele gustative se inunda de un gust… amar ca fierea. Ma fac mica in scaun, am senzatia ca sangele ma paraseste si simt cum imi curg lacrimi invizibile. Ea ma intreaba cu entuziasm, mestecandu-si bomboana proprie cu incantare : “asa-i ca e grozava? ti-am spus! ” Eu dau din cap a aprobare, ea crede ca de placere nu-mi mai gasesc nici cuvintele si ca tac sa savurez minunea. Eu insa sunt muta de durerea papilelor mele. Am spus ca am si rau de masina? 😀 Incerc sa nu-i mut pozitia in gura, o tin intr-un colt indepartat. De fapt limba mi-e oricum paralizata. Din spate se aud ceilalti mestecand  cu sunete de placere .

Cred ca interventia divina a facut ca peste niste minute sa se hotarasca un mic popas si masina sa se opreasca. Nu stiu când am deschis portiera si am scos cu infrigurare bomboana pe jumatate topita si am aruncat-o in iarba cu dusmanie. Pe nevazute. Insa stiu ca m-am simtit de parca aruncasem un bolovan.Aveam senzatia ca-s un fulg din ala de-l numeam in copilarie “noroc” ,care se inalta in rotocoale deasupra parcarii.

Astazi, 12 ani mai tarziu, stiu ca n-am auzit inca vreun danez sa nu-i placa lakrids-ul asta. Am luat sirop de tuse, am luat sirop de propolis, cu gust “imbunatatit” de lemn dulce. Desigur ca nu m-am atins de ele. Insa inca sunt uimita de copiii mei. Danezi adevarati, nu pe jumatate dupa gene.

Eu m-am incumetat si-am facut un pinguin 😀 .  Dupa atatia ani, e de admirat si gestul asta.  Altfel, i-am declarat razboi vesnic.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s