Festival european Evul Mediu.I.

Vineri si sambata- 26-27 august- orasul s-a intors in timp sute de ani. Am plecat de dimineata- pe la 10- nu chiar foarte devreme,dar aici lumea se trezeste mai tarziu,amortita de racoarea vremii si in plus,danezii sunt vreo cateva milioane de oameni numai- le numeri pe degetele de la o mana.Insa a fost o plimbare placuta pana in centru, desi eram doar eu si vreo cativa caini plimbati de stapani somnorosi care  mergeau in virtutea inertiei gandindu-se ca ajunsi inapoi in apartamentul cald isi vor continua  somnul cu inca 2 ore.

Odata ajunsa in centru insa,mi-a incantat si mi-a trezit brusc simturile mirosul de brad, de la milioanele de bucatele de lemn care acopereau strazile pt.a le reda aspectul  timpului in care asfaltul nu fusese inca inventat. Dintr-odata mai multa miscare,lumea se aduna incet-incet  si ziua se inviorase. Am patruns in mirosul invaluitor si staruitor de brad si pe alocuri de fum ,pe care vantul uneori il risipea in rotocoale incetosate.  Femeile  bateau untul,porneau focul ,dospeau aluatul,rulau colacei cu sare,coceau painici sau stateau insufletite de vorba povestindu-si intamplari din ajun.

Barbatii n-aveau mult timp de povesti,dupa vorba “bate fierul cat e cald” care aici era chiar realitate, deci asta trebuie sa fie o vorba veche tare.

Preotii se stransesera si ei la biserica- e o biserica foarte frumoasa,care dateaza chiar din Evul mediu si pe langa care trec de fiecare data inspre sau dinspre oras si unde a fost botezat minunea noastra de baietel .

Festivalul a stat de data asta sub semn religios,concentrat pe biserici,manastiri,crestinism in Evul Mediu.Fata de anii anteriori au fost intr-adevar mult mai multi preoti,maicute,coruri bisericesti,muzica gregoriana, procesiuni,ba chiar s-a construit un turn de biserica din lemn si s-a topit metal pt.un clopot.

Partea a doua va urma , pana atunci o ultima poza de azi- din seara asta, inca un curcubeu- n-am vazut atatea curcubee cate am vazut anul asta in toata viata mea,dar vorba sotului : nici atata ploaie n-am mai avut pana acum.Vara asta a intrat in topul celor mai umede si ploioase veri din ultimii 100 de ani si e drept ca atunci cand m-am intors din vacanta din tara ,gradina mea si imprejurimile mi s-au parut o jungla scandinava .  O abundenta de ploaie si de curcubee. Parca suna chiar frumos …

Advertisements

One thought on “Festival european Evul Mediu.I.

  1. Pingback: Voci | SILVING

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s